34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt kun 29,95 kr.

Maria Helleberg og de historiske romaner

 

SØSTRENE FRA THY er den seneste roman af Maria Helleberg, som igen er dykket dybt ned i vores allesammens Danmarkshistorie. Hun elsker skæbnerne og de personlige historier, som lever gennem helt almindelige mennesker.

Hør vores vært Mikkel Fønsskov interviewe Kirsten Thorup d. 3. april 2020, som del af Gyldendals Forfattermorgen-arrangementer:Hun har for længst vundet både kritikernes anerkendelse og publikums hjerter. Maria Helleberg bliver sågar kaldt for den historiske romans dronning, fordi hun bedre end nogen anden beretter indlevende om nogle af historiens mest fantastiske kærlighedshistorier og dramatiske begivenheder.

Over 30 romaner er det – indtil videre – blevet til, og hendes nyeste er fortællingen om Marie Dusines døtre, Gerda og Ruth, der med besættelsen i 1940 får deres liv vendt på hovedet. Gerda er færdig med skolen og vil til København, men må blive i Thisted hos mor Marie, da faren dør. Her får hun en læreplads i en boghandel og følger på sikker afstand Ruths vilde liv i København.

 Foto: Stine Heilmann

Ruth er til fest og jazz og flirter farligt og passioneret med en officer fra SS-hovedkvarteret på Hotel d’Angleterre. Hvad Ruth betror Gerda, tør Gerda ikke fortælle mor Marie. Og hvem Gerda skjuler i boghandlens baglokale, kan hun hverken fortælle til sin mor eller søster.

Både almindelige og store personligheder fra Danmarkshistorien fascinerer Maria Helleberg.

"Alle mennesker er helt almindelige, når man kommer tæt på. Og alle almindelige mennesker indeholder både drama, kærlighed, storhed og fald. De ting, som rammer os, føles jo enorme, hvad enten man er skuespillerinden Johanne Luise Heiberg (fra Hellebergs biografiske roman SCENESAT, red.) eller Gerda Helleberg."


Video: Hør Maria Helleberg fortælle om sit hjem med de mange dukkerMaria Helleberg har haft særlig gennemslagskraft med de historiske romaner, hvor hun har portrætteret en lang række danske konger og dronninger. Som foredragsholder har Maria Helleberg været i hver en afkrog af landet, og hun er en suveræn formidler af sine romaner og af Danmarkshistorien. SØSTRENE FRA THY er en fortsættelse af KVINDERNE FRA THY, som forfatteren i den grad mener, der var behov for. 

"Fordi historien egentlig aldrig slutter. Hvad blev resultatet af Kresten og Marie? Og der stod jeg med en enorm børneflok. Valget faldt meget let på de to søstre Gerda og Ruth, der var tættest som unge. Det virkede oplagt at fortælle om deres liv under besættelsen og i de første år efter befrielsen. Faktisk til det øjeblik, hvor deres veje skilles."

Alle almindelige mennesker indeholder både drama, kærlighed, storhed og fald  

Selv om Helleberg altid dykker dybt ned i vores historie, så mener hun samtidig, at de historiske romaner er vigtige i vores tid. Med SØSTRENE FRA THY får læseren et nyt perspektiv på 2019.

"Pludselig kan vi stå midt i en finanskrise eller en klimakrise. Eller vi kan være underlagt vanvittige statsledere. Personerne i mine to slægtsromaner slap igennem noget så forfærdende som 2. Verdenskrig, men selv de værste krisetider kan fyldes med livsglæde. Derfor spiller tidens danske jazzscene så stor en rolle i romanen."


Video: Rundtur i Maria Hellebergs hjem